Risotto är som de flesta vet en italiensk specialitet. En enkel, fantastisk krämig risrätt. I vissa norra regioner i Italien är det faktiskt så att risotto ofta föredras framför pasta.

Äldst historik för risotton ska hittas i Lombardiet, Piedmonte och Veneto. Där kan risotton spåras så långt tillbaka som 1100-talet. I risottons begynnelse användes ris från Fjärran Östern.

Om risotton görs riktigt ska den vara krämig. Inte för lös så den blir rinnig men krämig. Den italienska benämningen på konsistensen är all’onda och betyder något i stil med ”med vågor”. Du kan variera risotto i all oändlighet. Om du skulle ge dig an skulle du säkert kunna hitta ett risottorecept att variera varje dag på året med. Grunden är dock alltid densamma.

Gör den några gånger och lär dig rätt konsistens och börja sedan variera och experimentera med smaker och kombinationer. Tänk på att kärnan i riskornet ska vara lite tuggmotstånd för att nå perfekt konsistens.

Klicka här för att se vårt Risottotrecept ››

Henric

Author Henric

More posts by Henric

Leave a Reply